“Fašničke špelancije v Oroslavju” 2020.

Poštovani,

Ovim putem Vas pozivamo na „Fašničke špelancije v Oroslavje“ koje će se održati 16.02.2020. (nedjelja) s početkom u 13:00h.

Povorka maskiranih treba biti na startu najkasnije do 12:45h, te u 13:00h kreće Ulicom Milana Prpića (od Orokonfekcije) do Oro trga.

Županijska cesta 2296 od Orokonfekcije (križanje Domjanićeve ulice i Ulice Milana Prpića) – Ulica Milana Prpića i dio rotora kod Crkve Uznesenja BDM biti će zatvorena od 12:00 -16:00h. Obilazak je Ulicom Andrije Gredičaka (tzv.zaobilaznica)

Veselimo se Vašem dolasku :))

Održano „14.Blaževo“ u Krušljevom Selu

Četrnaestu godinu zaredom, udruga „Petrože-Krušljevo Selo“ održala je lokalno-tradicijsku manifestaciju „Blaževo“. Manifestacijom udruga održava kontinuitet čuvanja stoljetne kulturne baštine i običaja svog kraja, mjesta i grada. Ujedno kroz duhovni izričaj, igrokaze, recitale i pjesme povezuje različita društva, KUD-ove, pojedince i izvođače. Time udruga potiče djecu i mlade na uključivanje u aktivnosti civilnog društva, očuvanje kulturne baštine i tradicije te volontiranje u zajednici.  

09.veljače 2020. u  kapeli Sv.Petra i Pavla u Krušljevom Selu, tradicionalno se održalo misno slavlje na kojem se prema tradiciji Krušljevljanskog kraja blagoslove jabuke i ljudska grla. Nakon misnog slavlja uslijedio je kulturno-umjetnički program duhovnih misli, proze i pjesama. Ovom prilikom udruga PETROŽE uz svoj vlastiti repertoar pjesama i program, ugostila je Udrugu umirovljenika općine Jakovlje. Nakon programa nastavljeno je  zajedničko druženje i okrijepa uz kuhano vino, različita jela, sokove i domače kolače.

Udruga je ujedno uz ovu manifestaciju i doprinos zajednici i volonterskim aktivnostima, odradila postav zaštitne ograde na zdencu u centru Krušljevog Sela a te aktivnosti provodi u sklopu programa rada a kroz područje ekologije koji sufinancira grad Oroslavje.

12. Oro nada

Po dvanaesti put, tradicionalno, u organizaciji udruge PETROŽE, u Velikoj sportskoj dvorani Osnovne škole u Oroslavju održati će se revijalna smotra KUD-ova, pjevačkih ansambala, udruga, društava i pojedinaca- „Oro nada“. Manifestacija će imati i humanu notu te će se donacijama od 10 kuna prikupljati sredstva za potrebite učenike Osnovne škole Oroslavje. Suorganizatori manifestacije su Turistička zajednica grada Oroslavja, grad Oroslavje, Osnovna škola Oroslavje i HDS ZAMP.

Događanje se odvija 07.12.2019. s početkom u 18:00 sati.

Dobro nam došli !!!

Hvalevrijedne donacije i rad udruge PETROŽE

U svom kontinuiranom radu i djelovanju udruga PETROŽE-KRUŠLJEVO SELO, njeguje i stvara uvijek nove ideje sudjelovanja i pomaganja u zajednici i šire. Tako je i u ovom prethodnom razdoblju odradila nekoliko donacija i potpora u svojem kraju, gradu ali i šire.

Kroz inicijativu prikupljanja papira „Papirus“ udruga je podijelila donacije Područnoj školi Krušljevo Selo, Osnovnoj školi Oroslavje i dječjem vrtiću „Cvrkutić“. Pritom je podijeljeno 300 bilježnica, 500 grafitnih olovaka, edukativne knjige prilagođene uzrastu i knjižnicama, edukativni materijali i pribor.

Kroz svoj rad u zajednici, udruga podržava i rad Župe Oroslavske, te je pružila potporu 64. Planinarskom križnom putu koji je prolazio kroz Krušljevo Selo a čija se 4. postaja obilježila u kapeli Sv.Petra i Pavla. Križni put je započeo u Gornjoj Bistri a završio u Gornjoj Stubici. Ujedno smo recitalom i pjesmom obilježili zahvalnicu za plodove Zemlje u kapeli Sv.Petra i Pavla na kojoj se nakon programa i mise podružilo uz proizvode proizvedene iz plodova dobivenih trudom i radom vrijednih ruka naših ljudi.

„Zelene i bijele boje, to je selo moje“

Osim što odrađuje ekološke akcije, predavanja, edukacije, pokreće manifestacije, educira zajednicu i surađuje sa mnogim udrugama i institucijama, udruga PETROŽE-KRUŠLJEVO SELO, ujedno čuva i obnavlja kulturnu baštinu svojeg mjesta. Volonterskom akcijom „Zelene i bijele boje, to je selo moje“, koja je odrađena u 3 dijela, uređen je i obojan betonski okvir iz 1923.g. kojeg  je izradio majstor, Josip Pešt. Obojano je i uređeno dječje igralište kod kapele Sv.Petra  i Pavla te su uređeni i obojani objekti na zelenoj površini na potinama u centru Krušljevog Sela. U sklopu zelene površine obojani su betonski komplet sa podlogom, uređen i obojan zdenac iz 1926.g. i betonska podloga sa pametnom klupom. Kroz akciju postavljena su i 2 obnovljena koša za smeće na potinama  i kod dječjeg igrališta. Ovu akciju odradili su članovi udruge, mladi, djeca i volonteri udruge PETROŽE. Akcijom se potiče zajednicu, mlade i djecu na aktivno uključivanje u rad civilnog društva i volontiranje. Ova akcija provodi se kroz programsko područje ekologije a  u sklopu programa rada udruge za 2019. koji  podupire grad Oroslavje.

Krušljevo Selo, 09/2019

Održana 5. Roštiljada

Šestu godinu zaredom a po peti put u organizaciji udruge PETROŽE-KRUŠLJEVO SELO i g. Stjepana Mrzljak, održala se „5.Roštiljada“ u Krušljevom Selu, zaseoku Mrzljaki. Udruga time u suradnji sa Turističkom zajednicom grada Oroslavja i g.Stjepanom Mrzljak održava i potiče na očuvanje kulturne baštine, promicanje kulture i turizma Hrvatskog zagorja a mlade i djecu potiče na aktivno uključivanje u zajednici i volontiranje.

Tradicionalno misno slavlje održalo se pri Mrzljakovom raspelu u 11 sati nakon kojeg se događanje preselilo na potine Mrzljakovo. U sklopu događanja prezentirali su se udruga PETROŽE, KUD „Jakovlje“-odrasla folklorna i pjevačka skupina i tamburaški sastav „Vikendaši“.

Udruga PETROŽE i prijatelji grada Oroslavja počastila je sve prisutne besplatnim roštiljem, kolačima i osvježenjem no svi oni koji su ponesli poneki višak mesa za roštilj od kuće i donesli ga na događanje, volonteri udruge su pripremili i ispekli. Djeca i mladi su se u sklopu događanja rekreirali i družili kroz društvene igre.

Ovim događanjem lokalnog karaktera stvaramo nove suradnje i povezivanje udruge sa novim organizacijama i županijama a manifestacija je postala uvodnik u dane grada Oroslavja i blagdana Velike Gospe.

Manifestaciju podupire grad Oroslavje a u sklopu suradnje pridružili su se i mjesni odbor Krušljevog Sela, Anđelko Horvat, Peradarstvo Obrubić, dr.Kašnar, Josip Juriša,Stjepan Vučilovski, Krešimir Ordanić, članovi zajednice, prijatelji mjesta te članovi i volonteri udruge.

Krušljevo Selo-VIII/2019