Otvorenje obnovljenog Doma kulture

Viktor Šimunić gradonačelnik Oroslavja

Početkom 2001. godine imal sam 10 godina i počel sam učiti čitati note kod lokalnog maestra gospodina Iveka Gospočića čija je procjena bila da budem sviral saksofon. Kako sam bil ponosan i gizdav, zamislite, postal sam prvi saksofonist u Oroslavju. Nema veze kaj je instrument bil veći od mene, neki bi rekli i kompliciran za naučiti svirati, s guštom sam dolazil dva put tjedno na probe. Cilj mi je bil čim prije se priključiti orkestru, biti dio ekipe i želja mi se ostvarila za božićni koncert u domu kulture u Oroslavju.

Danas, 20 godina kasnije, dvorana je obnovljena i na otvaranju je prisustvovala delegacija iz grada St. Pauls Bays s Malte s kojim se grad Oroslavje ujedno i pobratimilo. Izuzetno sam ponosan da smo obnovljeni dom kulture dali na raspolaganje našim mještanima i da je taj svečani čin imal međunarodni karakter.

Koliko mi je poznato, prvi puta u povijesti su se gradovi Hrvatske i Malte pobratimili i smatram da je to u ova izrazito teška i nesigurna vremena dobar pothvat. Za napredovanje treba graditi mostove, a ne ih rušiti, treba širiti vidike, upoznavati druge ljude, njihovu kulturu i običaje, učiti jedni od drugih i stvarati zajedničke projekte. Na taj način naučili se budemo cijeniti sebe i svoje, a poštivati tuđe!

Skip to content