Vježba evakuacije i spašavanja u Osnovnoj školi Oroslavje – Potres – Osnovna škola Oroslavje – 2022.

Na lokaciji Osnovne škole Oroslavje održat će se 10.11.2022. vježba Civilne zaštite po nazivom “Vježba evakuacije i spašavanja u Osnovnoj školi Oroslavje – Potres – Osnovna škola Oroslavje – 2022.“

Tema vježbe je evakuacija i spašavanje učenika i zaposlenika zbog urušavanja dijela zgrade i požara u Osnovnoj školi Oroslavje. Urušavanje zgrade izazvano je potresom.

Cilj vježbe je praktična provjera Plana evakuacije i spašavanja Osnovne škole Oroslavje  i spašavanje učenika i zaposlenika u slučaju mogućeg potresa i požara. Osim osposobljenosti djelatnika i polaznika škole za postupanje u slučaju izvanrednih situacija i valjanosti predviđenih pravaca evakuacije, promatrat će se osposobljenost i postupak u intervenciji operativnih snaga sustava civilne zaštite i žurnih službi. 

U vježbi će sudjelovati Stožer civilne zaštite Krapina, Stožer CZ Grada Oroslavja, DVD Oroslavje i DVD Stubička Slatina, HGSS Stanica Zlatar Bistrica, Gradsko društvo Crvenog križa Donja Stubica, Policijska postaja Donja Stubica, djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije – ispostave Donja Stubica, TIM-T-1 te učenici i djelatnici Osnovne škole Oroslavje. Nositelj vježbe je Grad Oroslavje.

Scenarij vježbe je sljedeći: U četvrtak, 10.11.2022. godine u prijepodnevnim satima Grad Oroslavje pogodio je razoran potres te izazvao materijalnu štetu u vidu urušavanja zgrade Osnovne škole Oroslavje s popratnom pojavom – požarom u kotlovnici škole.

U trenutku potresa učenici i djelatnici škole sakriti će se ispod stolova, štokova vrata ili uz nosive zidove te mirno pričekali prestanak potresa, a nakon toga uslijedit će evakuacija. U što kraćem roku djelatnici škole evakuirat će učenike iz prostora Osnovne škole, te nakon brojanja i provjere brojnog stanja učenika i djelatnika utvrditi da nedostaje šest učenika i jedan djelatnik Osnovne škole. Vatrogasne snage izvršit će unutarnju navalu, krenuti u gašenje požara i pronaći šest učenika škole, iznijeti ih van i predati djelatnicima Zavoda za hitnu medicinu koji će izvršili medicinsku trijažu.

HGSS Stanica Zlatar Bistrica u potrazi za sedmom osobom, izvršiti će pretragu objekta i pronaći sedmu osobu (djelatnika škole) i zbog nemogućnosti izlaska iz objekta spustit će ju „Tirolskom prečom“. Djelatnici Zavoda za hitnu medicinu nakon izvršene medicinske trijaže, šest lakše povrijeđenih osoba predaju ekipi GDCK Donja Stubica, a sedmoj osobi zbog težine ozljede odmah će pružiti neodgodivu hitnu medicinsku skrb te izvršiti hitan transport u Opću bolnicu Zabok.

Za vrijeme izvođenja vježbe djelatnici Policijske postaje Donja Stubica osiguravat će nesmetan prilaz interventnim vozilima.

Nadamo se lijepim vremenskim uvjetima kako bismo vježbu uspješno odradili sukladno planiranim aktivnostima i u vremenski zadanim rokovima.

Skip to content